Αντιμετωπίζοντας δυο καραντίνες στη διάρκεια ενός έτους και με μεγάλη πιθανότητα για μια επόμενη στο άμεσο μέλλον έχουμε όλοι αναλογιστεί ποιες από τις νέες συνθήκες είναι πρόσκαιρες και ποιες πρόκειται να γίνουν μέρος της καθημερινότητας μας. Η εποχή του Covid-19 ήρθε λοιπόν να επαναπροσδιορίσει τη δόμηση και την αρχιτεκτονική της κατοικίας και να δημιουργήσει νέα δεδομένα.

Η κατοικία λοιπόν, το κέντρο της καθημερινής ζωής οδηγείται σε νέα πρότυπα ή μήπως επιστρέφει στα παλιά ; Τα open-plan σπίτια που πολλοί ονειρευτήκαμε μέσα από αμερικάνικες ταινίες μπορούν άραγε να ανταπεξέλθουν και να ικανοποιήσουν τις ανάγκες της νέας εποχής ;
Στην εποχή της πανδημίας λοιπόν, γεννιέται η ανάγκη για ξεχωριστούς χώρους μέσα στην κατοικία με σκοπό να καταστεί λειτουργικό και ασφαλές σε σχέση με τις συνθήκες του κορωνοϊού.

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι εργάζονται πλέον από το σπίτι με τη μορφή τηλεργασίας. Άρα το γραφείο θα αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι στο σχεδιασμό ενός σπιτιού και όχι ένα σημείο στο σαλόνι που ολοκληρώνει το design του χώρου και ενίοτε χρησιμοποιείται από τους ιδιοκτήτες. Οι συνδέσεις στο Ιντερνέτ και όλος ο τεχνολογικός εξοπλισμός θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή με σκοπό να διευκολύνει και να βελτιώσει την ποιότητα της εργασίας και όχι μόνο.

Σίγουρα στη διαρρύθμιση της νέας κατοικίας επανέρχεται ο ξεχωριστός χώρος εισόδου (χωλ) όπου οι άνθρωποι θα μπορούν να αφήσουν παπούτσια και πανωφόρια προς αποφυγήν μεταφοράς μικροβίων στο υπόλοιπο σπίτι, ενώ οι αποθηκευτικοί χώρου θα γίνουν μεγαλύτεροι με σκοπό να έχουν αυτονομία και μεγαλύτερη ικανότητα αποθήκευσης προϊόντων και προμηθειών. Άλλωστε οι παλιοί πάντα είχαν αποθήκες με προϊόντα και είδη πρώτης ανάγκης και μια τάση συσσώρευσης τους λέγοντας χαρακτηριστικά πως εσείς οι νέοι δεν έχετε περάσει πόλεμο για αυτό δεν ξέρετε.

Η παρουσία δεύτερου βοηθητικού WC θα αποτελεί βασικό στοιχείο του σχεδιασμού κυρίως ενταγμένο στο χώρο ενός υπνοδωματίου δίνοντας τη δυνατότητα στον εκάστοτε χρήστη του χώρου να απομονώνεται τελείως από τους υπόλοιπους ενοίκους της κατοικίας.

Από την άλλη πλευρά οι εποξειδικοί αρμοί και οι αντιβακτηριδιακές επιφάνειες θα αποτελούν μέρος του σχεδιασμού των χώρων υγιεινής όπως κουζίνα και WC παρέχοντας σιγουριά στους ιδιοκτήτες αποτρέποντας την ανάπτυξη μικροβίων.

Τέλος, η δυνατότητα ύπαρξης μιας αυλής έστω και μικρής θα ολοκληρώνει τις προδιάγραφες της νέας κατοικίας εξασφαλίζοντας στους ιδιοκτήτες έναν χώρο χαλάρωσης και παιχνιδιού σε εποχές κοινωνικής απομόνωσης όπως αυτήν την περίοδο που διανύουμε.