Μπορεί να μην πιστεύετε ότι η Ιαπωνία και η Σκανδιναβία έχουν πολλά κοινά, αλλά όταν πρόκειται για στοιχεία σχεδιασμού μπορεί να σας εκπλήξουν ευχάριστα!

Σύμφωνα με τον Leni Calas του Ward 5 Design, “ο σχεδιασμός Japandi είναι ο συνδυασμός της σκανδιναβικής λειτουργικότητας και του ιαπωνικού ρουστίκ μινιμαλισμού για να δημιουργήσει μια αίσθηση τέχνης, φύσης και απλότητας”. Αυτή η ένωση δημιουργεί το τέλειο μείγμα λειτουργίας και μορφής, εστιάζοντας σε καθαρές γραμμές, φωτεινούς χώρους και ανοιχτά χρώματα.

Ανερχόμενη λοιπόν νέα τάση στην εσωτερική διακόσμηση αποτελεί το στυλ JAPANDI, δηλαδή ο συνδυασμός μεταξύ Σκανδιναβικού (Scandinavian) στυλ και Ιαπωνικού (Japanese) πνεύματος, δηλαδή λειτουργικότητά και καθαρές γραμμές με χαρακτηριστικό υλικό το ξύλο σε συνδυασμό με το Ιαπωνικό πνεύμα, το οποίο χαρακτηρίζεται από αγνότητα, σεβασμό και ηρεμία με σκοπό την επίτευξή της αρμονίας μέσα από ουδέτερους τόνους στον χώρο. Κοινό σημείο των δύο ο μινιμαλισμός! Το υβριδικό στυλ JAPANDI συνδυάζει τη σκανδιναβική πρακτικότητα με την ιαπωνική γλώσσα σχεδιασμού. Ο ασυμβίβαστος σεβασμός για τις παλιές τεχνικές κατασκευής φέρνει μια νέα προοπτική στην τάση εσωτερικής διακόσμησης.

Επιπλέον, το στυλ αυτό συχνά δίνει έμφαση και στη βιωσιμότητα. Η επικράτηση των φυσικών υλικών και τα απλά σχέδια το καθιστούν ένα υπέροχο οικολογικό στυλ διακόσμησης. Με όλο και περισσότερους καταναλωτές να αναζητούν φιλική προς το περιβάλλον αισθητική, η δημοτικότητα του Japandi δεν αποτελεί πλέον έκπληξη.

“Η JAPANDI TREND έχει να κάνει με το σεβασμό και τη διατήρηση των παλαιών υλικών. Αυτή είναι η αρχή που υποστηρίζουμε», λέει η Johanna Vuorio, Διευθύνων Σύμβουλος μεγάλης φινλανδικής εταιρείας κατασκευής επίπλων.

Η ιαπωνική έννοια του wabi-sabi (ομορφιά της ατέλειας) ενθαρρύνει κάποιον να αναζητήσει την ισορροπία μέσα από την ατέλεια και την τραχύτητα της ζωής. Το Japandi αποτελεί συνέχεια αυτής της αναζήτησης της ολιστικής αρμονίας και καλοσύνης. Ο ακρογωνιαίος λίθος του Japandi είναι διαχρονικά και ανθεκτικά ξύλινα έπιπλα δημιουργώντας ένα στυλ που είναι ταυτόχρονα εύκολο και εκλεπτυσμένο.

Οι βασικές αρχές του  JAPANDI: ο λειτουργικός μινιμαλισμός

 

  • Η ποιότητα υπερισχύει της ποσότητας. Ότι βρίσκεται στο χώρο πρέπει να είναι λειτουργικό και να χρησιμεύει σε κάτι, αλλά και να διακρίνεται από την ευελιξία του μέσα στον χώρο.
  • Έμφαση στους ‘’άδειους’’ χώρους, αφήνοντας κενό για καθαρή σκέψη και ηρεμία μυαλού.
  • Η μείωση της ακαταστασίας είναι επίσης το κλειδί για την επίτευξη του στυλ Japandi. Αυτή η σχεδιαστική αισθητική εστιάζει σε καθαρές γραμμές και ανοιχτούς χώρους.
  • Φυσικές και ήρεμες αποχρώσεις. Μπεζ, ιβουάρ, γκρι, αποχρώσεις σέπια και παλιωμένα ροζ αποτελούν βασικούς χρωματικούς συνδυασμούς. Το ανθρακί, η τερακότα και τα καφέ είναι επίσης συμβατά στο στυλ αυτό.
  • Ξύλα σε επένδυση τοίχου, είδη από ραττάν, βιεννέζικη ψάθα, λινό και μαλλί προσφέρουν μια οργανική αίσθηση στον χώρο.
  • Wabi-sabi : ο όρος που αναφέρεται στην ομορφιά της ατέλειας ή της ρουστίκ κομψότητας, περιλαμβάνει υλικά και αντικείμενα φυσικά φθαρμένα ή με ατέλειες, τα οποία καθορίζουν με την παρουσία τους τον χώρο.
  • Φυσικός φωτισμός με μεγάλα παράθυρα στον εσωτερικό χώρο.
  • Η χρήση φυτών στους εσωτερικούς όπως μπονσάι και μπαμπού και από την άλλη μονστερα, σανσεβιέρα και γενικά παχύφυτα σε φυσικά δοχεία όπως κουτιά και καλάθια ολοκληρώνουν άψογα το στυλ αυτό της διακόσμησης.
  • Για έναν καλύτερο συνδυασμό, βασιστείτε στη ζεστασιά του σχεδιασμού Scandi με ζεστές υφές και απαλά χρώματα, διατηρώντας παράλληλα την κομψότητα της ιαπωνικής διακόσμησης

 

Αυτός ο συνδυασμός ανατολικής και δυτικής κουλτούρας αποτελεί πλέον το νέο 11:37 πμ trend στο interior design κατορθώνοντας την ισορροπία της αισθητικής και της λειτουργικότητας μέσα από την ανάμειξη των παραδοσιακών Ιαπωνικών στοιχείων και του Σκανδιναβικού μοντερνισμού.

Πηγές: https://positivelife.gr/food-home/diakosmhsh-design/japandi-trend-otan-to-skandinaviko-styl-synanta-to-iapwniko-pnevma/, https://www.finnishdesignshop.com/design-stories/trending/the-japandi-trend-combines-japanese-and-nordic-design-language-in-a-new-way, Wabi-sabi – Wikipedia, https://gr.pinterest.com/, https://www.thespruce.com/japandi-design-4782478