Περιγραφή του Project

PHYSIOWORLD

Το φυσικοθεραπευτήριο PHYSIOWORLD βρίσκεται στην Έδεσσα στην περιοχή των καταρρακτών. Αποτελεί ένα υπερσύγχρονο κέντρο φυσικοθεραπευτικής αποκατάστασης, στελεχωμένο από άριστους επαγγελματίες του είδους και εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας για θεραπεία κ κινησιοθεραπεία. Αποτελείται από το ισόγειο, το υπόγειο και τον εξωτερικό περιβάλλοντα χώρο. Το ισόγειο καταλαμβάνει εμβαδό 140 τ.μ. και το υπόγειο 90 τ.μ.

Ο αρχιτεκτονικός και διακοσμητικός σχεδιασμός είχε ως κύριο στόχο τη δημιουργία χώρων λειτουργικών οι οποίοι να καλύπτουν τις ανάγκες των επισκεπτών αλλά και των εργαζομένων και να εναρμονίζονται με τις παρεχόμενες υπηρεσίες που στοχεύουν στην ανάπτυξη, αποκατάσταση και διατήρηση της βέλτιστης κινητικότητας και λειτουργικής ικανότητας των επισκεπτών. Ο εργονομικός σχεδιασμός με custom made κατασκευές αποσκοπεί στην κάλυψη των αναγκών και την εξασφάλιση της ευχάριστης και αποδοτικής εργασίας στον χώρο.

Μελετώντας το ισόγειο οι χώροι θεραπείας οργανώνονται σε τέσσερα δωμάτια ηλεκτροθεραπείας και μηχανοθεραπείας τα οποία έχουν τη δυνατότητα να απομονώνονται αλλά και να επικοινωνούν με συρόμενες γυάλινες πόρτες. Για τα χωρίσματα επιλέχθηκαν υαλοπετάσματα (επιφάνειες λείες και στιλπνές) ώστε να μην υπάρχουν σκληρά όρια, ημιδιάφανα επιτρέποντας στο φως, φυσικό και τεχνητό, να διαχέεται αμφίδρομα σε όλους τους χώρους διατηρώντας παράλληλα και την ιδιωτικότητα αυτού. Η επικοινωνία των χωρων μεταξυ τους διευκολύνει τις μετακινήσεις των εργαζομένων και των μηχανήματων θεραπείας.Το δάπεδο των χώρων επενδύεται με πλακίδια τύπου ξύλου, τοποθετημένα σε μορφή ψαροκόκκαλου, δίνοντας μια ζεστή υφή στον χώρο, ενώ στις τοιχοποιίες εφαρμόστηκε τεχνοτροπία με χρήση γαντιού με φινίρισμα αντικέ. Τα μεγάλα ανοίγματα στην πρόσοψη του καταστήματος βοηθούν τον φυσικό φωτισμό και αερισμό του χώρου στοιχείο υγιεινής απαραίτητο.

Η κεντρική είσοδος αλλά και οι εσωτερικοί διάδρομοι προσαρμοστήκαν στις απαιτήσεις της υγειονομικής υπηρεσίας με μεγάλα ανοίγματα διευκολύνοντας τις μετακινήσεις αλλά και τη  διέλευση αναπηρικού αμαξιού.

Εισερχόμενος ο επισκέπτης στον χώρο βρίσκεται αρχικά στον χώρο υποδοχής και αναμονής, έναν χώρο λιτό με καναπέ custom-made σε υπόλευκη απόχρωση με καμπυλοειδή σχεδιασμό, ο οποίος δημιουργεί μια ροή και οδηγεί στον διάδρομο όπου συναντάμε τους βοηθητικούς χώρους της κουζίνας (χώρος ανάπαυσης και προετοιμασίας γευμάτων για το προσωπικό), το wc κοινού και το wc για άτομα με κινητικά προβλήματα(ΑΜΕΑ) και ο οποίος καταλήγει στην είσοδο του κλιμακοστάσιου όπου εγκαταστάθηκε ένα lift για λόγους διευκόλυνσης των μετακινήσεων προς τον υπόγειο χώρο, ενώ παράλληλα διατηρήθηκε και το κλιμακοστάσιο ως δευτερεύουσα λύση καθώς υπάρχει εκεί και η έξοδος κινδύνου.

Εκατέρωθεν του χώρου αναμονής δημιουργήθηκαν το γραφείο και τα δωμάτια θεραπείας. Στον χώρο του γραφείου κυριαρχεί το ξύλινο στοιχείο. Βασικά υλικά το ξύλο καρυδιάς σε συνδυασμό με λεπτομέρειες μεταλλικές σε σκούρο ανθρακί χρώμα. Οι γήινες και φυσικές υφές αποτελούν μέρος της σχεδιαστικής γραμμής. Για την άρτια λειτουργία των χώρων υιοθετήθηκε εργονομικός σχεδιασμός με custom-made κατασκευές. Για τα υαλοπετάσματα σχεδιάστηκαν γραφιστικές ένδειξης του κάθε χώρου.

Κατεβαίνοντας στον υπόγειο χώρο, συναντάμε τον χώρο της υδροθεραπείας, μια μικρή αποθήκη και στη συνέχεια τον χώρο του γυμναστηρίου πλήρως εξοπλισμένο με πολύζυγο, τροχαλία, βαράκια, σουηδικές μπάλες, λάστιχα αντίστασης, δίσκους ισορροπίας, ιμάντες TRX κ.ά. για διαδραστική αποκατάσταση όπου οι ασθενείς εκτελούν θεραπευτικά προγράμματα ασκήσεων. Στον έναν τοίχο τοποθετούνται μεταλλικά στεφάνια με μπάλες κινησιοθεραπείας, ένα έπιπλο σχεδιασμένο με σκοπό να συγκεντρώνει τα λοιπά όργανα γυμναστικής όπως βαράκια, λάστιχα, τάπητες, Kettlebell, κτλ και στη συνέχεια το πολύζυγο. Απέναντι σχεδιάστηκε το έπιπλο τύπου portmanteau με διάτρητη πλάτη για ελεύθερη ρύθμιση των εξαρτημάτων κρέμασης και κάθισμα. Στο κεντρικό σημείο τοποθετείται ένας μεγάλος καθρέφτης με γραμμικό φωτισμό εκατέρωθεν  και φινίρισμα από πηχάκια φυσικού δρυός τα οποία συνεχίζουν στην οροφή δημιουργώντας ένα πάνελ με χωνευτές ταινίες led στην οροφή. Το δάπεδο επενδύεται με laminate επίσης σε φυσική απόχρωση ξύλου και δημιουργούνται ταυτόχρονα δυο διάδρομοι με βυνιλικό δάπεδο για τις ασκήσεις των ασθενών. Τουβλάκι σε απόχρωση ανθρακί επιλέχθηκε για την επένδυση της τοιχοποιίας απέναντι από τα όργανα γυμναστικής με αυτόφωτο νέον λογότυπο. Όλες οι κατασκευές του υπόγειο χώρου γίνονται σε φυσικού δρυ σε συνδυασμό με σκούρη ανθρακί λάκα.

Τέλος, το δωμάτιο υδροθεραπείας επενδύεται ως τα 2 μέτρα με κεραμικό πλακίδιο σύμφωνα με τις διατάξεις της υγειονομικής υπηρεσίας. Ο χώρος διαμορφώνεται με μια καμπίνα ντουζιέρας για την προετοιμασία των ασθενών πριν εισέλθουν στο ποδήλατο υδροθεραπείας, στο οποίο πραγματοποιούνται προγράμματα  χαλάρωσης και προπόνησης για άτομα με μειωμένη κινητικότητα (μετά τον τραυματισμό οστών και αρθρώσεων) και αποτελεί μέρος της διαδικασίας αποκατάστασης. Ένα γυάλινο διαχωριστικό ορίζει τα όρια με το κρεβάτι θεραπείας.

Ως προς τον εξωτερικό περιβάλλοντα χώρο ο σχεδιασμός έγινε με βάση το ύφος και τον χαρακτήρα του κτιρίου καθώς διατηρήθηκε η υπάρχουσα πέργκολα και η επένδυση του δαπέδου εξωτερικά. Εκατέρωθεν της εισόδου οι δυο κολώνες επενδύονται με μεγάλες πλάκες σε όψη πετρώματος εσωτερικά και ενισχύονται με κάθετες ραβδωτές μεταλλικές περσίδες και φωτισμό. Η πρόσοψη επενδύεται με καφέ τεχνητό ρουστίκ τουβλάκι ώστε να συνδυαστεί με το χρώμα των αλουμίνιων στα παράθυρα που ήδη προϋπήρχε. Παράλληλα, προσπαθήσαμε να εντάξουμε το φυσικό στοιχείο στο σχεδιασμό καθώς στην πλευρική όψη του καταστήματος, την οποία διαχωρίζουμε με διάτρητο μεταλλικό πλέγμα, εκμεταλλευτήκαμε τον υπαίθριο χώρο και δημιουργήσαμε ένα διάστημα πρασίνου με παγκάκια και καλλωπιστικά φυτά ενδυναμώνοντας την αίσθηση αναψυχής και χαλάρωσης του χώρου.

PHYSIOWORLD

Έτος

2023

Τοποθεσία

ΕΔΕΣΣΑ

Πελάτης

ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Design

DsN STUDIO DESIGN

Φωτογραφία

Άλλα Projects