Από τη δεκαετία του 1930 και μετά, σχεδιαστές όπως ο Alvar Aalto, o Verner Panton, Arne Jacobsen, Ingvar Kamprad και Μaija Isola, βασισμένοι στις αρχές της λειτουργικότητας δημιούργησαν το σκανδιναβικό design, το οποίο μόλις στις αρχές της δεκαετίας του 1950 άρχισε να διαμορφώνεται ως αναγνωρίσιμη οντότητα. Απλότητα, λειτουργικότητα και άνεση είναι τα βασικά χαρακτηριστικά αυτού του σχεδιασμού, με έμφαση στις οργανικές φόρμες και με σαφείς αναφορές στη φύση.

Ξεκινώντας από τα έπιπλα του ΙΚΕΑ μέχρι τις μινιμαλιστικές προτάσεις Bang & Olufsen, ο λάτρης του σκανδιναβικό design δίνει έμφαση στις καθαρές γραμμές, τη χρησιμότητα, και τις απλές αλλά άκρως λειτουργικές επιπλώσεις που είναι ταυτόχρονα όμορφες και άνετες.

Η επιλογή χρωμάτων για την εσωτερική σκανδιναβική διακόσμηση επικεντρώνεται σε χρώματα όπως το λευκό, γκρι, καφέ και το μαύρο όπως και τα παστέλ, ενώ η αντίθεση του λευκού με το μαύρο είναι πολύ δημοφιλής . To λευκό κυριαρχεί σε δάπεδα, τοίχους και έπιπλα συμβάλλοντας στην αντανάκλαση του φωτός και καθιστώντας με αυτόν τον τρόπο τους χώρους πιο φωτεινούς. Ο συνδυασμός αυτών αποσκοπεί σε μια εικόνα τακτοποιημένη προβάλλοντας ταυτόχρονα και άλλα στοιχεία του σχεδιασμού  όπως φυτά και πίνακες. Η ενσωμάτωση ζωντανών στοιχείων στους εσωτερικούς χώρους όπως λουλούδια και γενικά τα φυτά δίνουν την αίσθηση της ζωντανής εικόνας.

Ο κατάλληλος φωτισμός προερχόμενος κυρίως από φυσικές πηγές εφόσον ο χώρος το επιτρέπει αποτελεί στοιχείο κλειδί για το σχεδιασμό χώρων σε σκανδιναβικό στυλ.

Από την άλλη πλευρά, σκανδιναβικό στυλ χωρίς ξύλο δεν μπορεί να υπάρξει. Τα ξύλινα πατώματα  όπως επίσης και τα ξύλινα έπιπλα και αξεσουάρ κατέχουν κυρίαρχη θέση στη διακόσμηση αυτή. Κύριο χαρακτηριστικό αποτελεί η απλότητα και η κομψότητα, ενώ περιττά αντικείμενα και πομπώδης διάκοσμος δε συνάδει εδώ.

Παράλληλα η χρήση μετάλλου ενσωματώνεται στο σχεδιασμό αυτό τόσο σε φινιρίσματα στα έπιπλα όσο και σε αντικείμενα χρηστικά και διακοσμητικά.

Τέλος, υφάσματα από φυσικά υλικά όπως βαμβάκι, λινό ή και μετάξι σε παστέλ μονόχρωμα ή σε γήινα έντονα χρώματα όπως κυπαρισσί και κίτρινο και με σχέδια κυρίως γεωμετρικά αποτελούν το must have του σκανδιναβικού αυτού κόσμου.